http://moje-alkohole.pl/resources/image/91

Bimbrowe posmaki

Tematy związane z używaniem węgla aktywnego, filtrowaniem i oczyszczaniem trunków.

Bimbrowe posmaki

Postprzez Rocky » 14 sty 2014, o 09:52

Czy rodzaj użytych drożdży turbo będzie miał wpływ na uzyskany destylat?
Mam prosty zestaw, zrobiony na jakiejś bańce + deflegmator szklany + szklana chłodnica i zawsze mi alkohol jakoś dziwnie zalatuje i smakuje.
Rocky
Rozkręcam się
 
Posty: 13
Dołączył(a): 14 sty 2014, o 09:46
Lokalizacja: Z nad Morza

Re: Bimbrowe posmaki

Postprzez Rafał » 15 sty 2014, o 09:13

Rocky z twojego postu wnioskuję, że masz jakiegoś pot-stilla domowej produkcji poskładanego z różnych części. Niestety na twoim sprzęcie nie masz co oczekiwać, że osiągniesz rewelacyjne wyniki. Jeżeli nie masz funduszy na zakup porządnego sprzętu to jedyne co możesz zrobić to trzymać się kilku zasad:
1. starać się by nastaw odfermentował zawsze do końca, na cukromierzu -4BLG
2. nie używać drożdży na najwyższe dawki cukru, gdyż taka maksymalna fermentacja powoduje że produkuje się też dużo produktów ubocznych mających wpływ na destylat (szczególnie w twoim przypadku, przy prostym sprzęcie)
3. używać drożdży PURE
4. spróbować zastosować węgiel aktywny płynny przy nastawianiu nastawu do fermentacji
5. w twoim przypadku destylować minimum 2-3 razy,
6. oczyszczać destylat: węgiel aktywny lub granucol
Avatar użytkownika
Rafał
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 127
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 18:31

Re: Bimbrowe posmaki

Postprzez Mr.R » 17 sty 2014, o 14:36

Czy ty masz w tym zestawie jakieś termometry, jesteś w stanie kontrolować temperaturę?
Jakie masz grzanie gazowe czy elektryczne?
Avatar użytkownika
Mr.R
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 49
Dołączył(a): 19 gru 2013, o 10:56

Re: Bimbrowe posmaki

Postprzez Rocky » 20 sty 2014, o 13:10

Dlaczego cukromierz ma pokazać -4, a "0" nie wystarczy?

Nie mam termometrów, nie ma ich gdzie zamocować. Myślimy nad wybraniem jakiegoś nowego destylatora. Szukamy na allegro i w sieci.
Rocky
Rozkręcam się
 
Posty: 13
Dołączył(a): 14 sty 2014, o 09:46
Lokalizacja: Z nad Morza

Re: Bimbrowe posmaki

Postprzez Roman » 20 sty 2014, o 13:19

Odpowiadając na twoje pytanie:
- Rodzaj użytych drożdży nie ma wpływu na końcowy destylat o ile masz dobrze skonstruowany destylator i wiesz jak z niego korzystać. Im słabszy sprzęt posiadasz i mniejszą wiedzą dysponujesz tym użyte składniki (drożdże, węgle aktywne, etc..) mają większe znaczenie.

W twoim przypadku to:
pilnuj by fermentacja dobiegła do końca, używaj węgla aktywnego płynnego już podczas fermentacji, naucz się kontrolować swój destylator (grzanie / chłodzenie) na podstawie szybkości kapania i smaku (w twoim przypadku nie szybciej niż 800-900ml/godzinę), no i oczyszczenie. Minimum 2-3 destylacje.
Avatar użytkownika
Roman
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 49
Dołączył(a): 21 sie 2012, o 12:27
Lokalizacja: Wawa

Re: Bimbrowe posmaki

Postprzez Rafał » 20 sty 2014, o 14:29

Rocky napisał(a):Dlaczego cukromierz ma pokazać -4, a "0" nie wystarczy?


Cukromierz wskazuje ilość cukru rozpuszczoną w wodzie. Dla wody bez cukru powinien wskazywać "0"".

Jeżeli prowadzimy fermentację, to drożdże przerabiają cukier na alkohol - ilość cukru spada a ilość alkoholu rośnie. Jak drożdże przerobią cały cukier do "0" to mamy w nastawie dużą ilość alkoholu który ma mniejszą gęstość niż woda - właśnie dlatego cukromierz zanurzy się poniżej "0" i wskaże wartość -4 a nawet -5.
Avatar użytkownika
Rafał
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 127
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 18:31

Re: Bimbrowe posmaki

Postprzez VermiculusVortex » 13 wrz 2014, o 11:59

Mój "problem" dotyczy raczej zapachu niż smaku.

Otóż mój destylat (właściwie rektyfikat) ma delikatnie słodkawo-bimberkową woń. Zapach ten uwidacznia się po rozcieńczeniu do stężeń "konsumpcyjnych". Zastanawiam się, czy nie jest to kwestia surowca - bazą jest nastaw cukrowy.


Uprzedzę potencjalne pytania: psocę na kolumnie jeden z renomowanych firm (celowo nie wymieniam), część nawet dwukrotnie. Za każdym razem efekt jest bardzo podobny. Wiem, że mogę doposażyć się w kolumnę do filtrowania węglem aktywnym, ale jeszcze nie czas na to.

PS. W niedługim czasie planuję zacier na słodzie jęczmiennym, zobaczę jakie będą różnice w zapachu/smaku.
VermiculusVortex
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): 7 sie 2014, o 17:53

Re: Bimbrowe posmaki

Postprzez Mr.R » 17 wrz 2014, o 09:14

Zapach zawsze będzie się potęgował po rozcieńczeniu, staje się on wtedy bardziej "luźny" "lotny". DLatego jest taka technika, że podczas destylacji co jakiś czas nalewasz 1/2 kieliszka destylatu jaki leci w danym momencie, rozcieńczasz go wodą 50:50 i po chwili próbujesz, jak smak i zapach są odpowiednie to pracujesz dalej, jak zapach i smak są nie bardzo to dalej odbierasz do ponownego przerobu.

To raczej na pewno nie jest kwestią surowca a techniką destylacji i posiadanym sprzętem. Mówisz, że posiadasz renomowany destylator - nie możesz zapytać producenta o porady co do prowadzonego procesu? Trzeba pamiętać że destylatory różnią się od siebie mocno i na każdym z nich należy prowadzić proces w nieco inny sposób.
Avatar użytkownika
Mr.R
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 49
Dołączył(a): 19 gru 2013, o 10:56


Powrót do Węgiel-Filtrowanie-Klarowanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

  • Reklama