http://moje-alkohole.pl/resources/image/91

Śliwowica

Tematy związane z fermentacją pod koniaki i brandy.

Śliwowica

Postprzez Koneser » 9 mar 2016, o 09:04

Na 30L wiaderko daję:
5kg wydrylowanych śliwek (śliwki bez pestek dają lepszy finalny smak, bardziej słodki)
4kg cukru
2 saszetki pectolasy
drożdże SpiritFerm Turbo Fruit

Śliwki zalewam gorącą cukrówką, dodaję saszetki z enzymem, uzupełniam wodę w fermentatorze do około 28L objętości jak całość ostygnie poniżej 30*C dodaję saszetkę z drożdżami.
Wiem, że niektórzy powiedzą że powinno się robić bez cukru. Natomiast mi pasuje.
Moje ulubione:
1. COOBRA 48
2. SF MOSKVA
3. T48
4. T3 niebieskie
Avatar użytkownika
Koneser
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 37
Dołączył(a): 23 paź 2012, o 12:24

Re: Śliwowica

Postprzez winny » 10 lip 2017, o 12:27

Jaką moc % ma taka śliwowica? Podobno może podchodzić pod 70%? Uwielbiam śliwowicę i chyba spróbuję zrobić.
winny
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 9 lip 2017, o 18:14

Re: Śliwowica

Postprzez Koneser » 22 sie 2017, o 12:58

Będzie miała taką moc - jaką zrobisz. Chcesz 70% możesz robić na 70. Chcesz mniej - to rozcieńczasz.
Moje ulubione:
1. COOBRA 48
2. SF MOSKVA
3. T48
4. T3 niebieskie
Avatar użytkownika
Koneser
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 37
Dołączył(a): 23 paź 2012, o 12:24

Re: Śliwowica

Postprzez rokibalboa » 24 cze 2018, o 07:42

Ja do śliwowicy dodaję zawsze odrobinę cynamonu i imbiru które poprawia znacząco smak końcowy
rokibalboa
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 8 cze 2018, o 14:44


Powrót do Owocówki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama
cron