http://moje-alkohole.pl/resources/image/91

Kwaśny zacier z kukurydzy w beczce 60L

Tematy związane z zacieraniem słodów na najlepsze trunki: whisky, bourbony i zbożówki.

Kwaśny zacier z kukurydzy w beczce 60L

Postprzez Koneser » 13 mar 2017, o 15:04

Wymagany sprzęt: beczka 60L, fermentator 30L, termometr, długie mieszadło
Surowce: kukurydza śrutowana 6kg (+ ewentualnie 1kg na dosypywanie), glukoza (8kg na start i 8kg na każdy powtórzony nastaw), 1 paczka drożdży Coobra Whisky

Nastaw startowy:

W zbiorniku 60L, nastaw startowy: 6kg kukurydzy śrutowanej + 8kg glukozy kukurydzianej + dopełnić wodą do objętości 50L + Coobra Whisky. Po zakończonej fermentacji zbieramy sitkiem pływającą kukurydzę i wyrzucamy ją do śmieci. Zlewamy ferment znad osadu, klarujemy środkiem Klarmedel (po 3-4 godzinach możemy destylować).
W zbiorniku 60L na dnie została nam kukurydza, opadłe drożdże Coobra Whisky (drożdże są nadal aktywne) i część odfermentowanego płynu która przykrywa całą kukurydzę (tak by gęstwa składająca się z masy kukurydzianej i opadłych drożdży nie była na wierzchu).

Nastaw powtarzany:
W oddzielnym fermentatorze 30L przygotowujemy 2 nastawy (najlepiej zrobić to szybko, tego samego dnia lub maksymalnie w ciągu kilku pierwszych dni) do dolania do zbiornika 60L:
4kg glukozy + 5L dundru (dunder najlepiej pobrać gorący zaraz po destylacji i rozpuścić w nim glukozę) + dopełniamy fermentator do objętości 20L chłodną wodą by temperatura nastawu miała 25-30*C. Tak przygotowane 2 nastawy przelewamy do zbiornika 60L. Należy pamiętać by temperatura nastawu nie była wyższa niż 30*C. Po zalaniu kukurydzy świeżym nastawem, fermentacja wznowi się samoczynnie po kilku godzinach (bez dodawania kolejnych drożdży).
Jeżeli wcześniej usunęliśmy większą część pływającej kukurydzy to można podobną ilość świeżej kukurydzy dosypać wprost do fermentatora.

„Nastaw powtarzany” – powtarzamy 5-6 razy
Ostatnio edytowano 12 kwi 2017, o 11:40 przez Koneser, łącznie edytowano 2 razy
Moje ulubione:
1. COOBRA 48
2. SF MOSKVA
3. T48
4. T3 niebieskie
Avatar użytkownika
Koneser
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 37
Dołączył(a): 23 paź 2012, o 12:24

Re: Kwaśny zacier z kukurydzy w beczce 60L

Postprzez rudy102 » 21 mar 2017, o 09:21

A taka drobno śrutowana kukurydza będzie OK czy powinna może być w grubszych kawałkach?
Czasami też można kupić mączkę kukurydzianą?
rudy102
Rozkręcam się
 
Posty: 13
Dołączył(a): 21 sie 2014, o 06:15

Re: Kwaśny zacier z kukurydzy w beczce 60L

Postprzez Rafał » 29 mar 2017, o 13:02

Przepis jak najbardziej OK. Sam sprawdzałem!

Z mączki nie próbowałem, ale już kukurydza po lekkim śrutowaniu jak słód na piwo nadaje się znakomicie.
Avatar użytkownika
Rafał
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 127
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 18:31

Re: Kwaśny zacier z kukurydzy w beczce 60L

Postprzez Anatol » 6 kwi 2017, o 08:28

Poprawcie stopnie Celsiusza w pierwszym poście.

Jestem ciekawy jak smak z tego nastawu wychodzi?

Rozumiem, że cały czas pracujemy na drożdżach z 1 paczki dodanej na samym początku. Czy w kolejnych nastawach czas fermentacji się wydłuża, o ile?

Jak dużo powtórzeń można zrobić na 1 paczce drożdży?
Anatol
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 33
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 11:40

Re: Kwaśny zacier z kukurydzy w beczce 60L

Postprzez Koneser » 12 kwi 2017, o 11:45

Smak jest bardzo obiecujący, rzeczywiście można się dopatrywać bourbonowych nut. Teraz zabeczkowałem całość i sprawdzimy smak za rok.

Zrobiłem 10 fermentacji bazując na 1 paczce dodanej na samym początku. Nie dodawałem żadnych pożywek w trakcie.

Zrobiłem 10 powtórzeń, i pewnie jeszcze więcej można by zrobić. Natomiast uważam że przy 6-8 powinno się zakończyć, jest to spowodowane utratą już walorów kukurydzy pozostającej w nastawie i coraz większej ilości obumarłych drożdży które się zbierają na dnie - a to ma wpływ na smak trunku.
Moje ulubione:
1. COOBRA 48
2. SF MOSKVA
3. T48
4. T3 niebieskie
Avatar użytkownika
Koneser
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 37
Dołączył(a): 23 paź 2012, o 12:24

Re: Kwaśny zacier z kukurydzy w beczce 60L

Postprzez Roman » 25 kwi 2017, o 14:07

Też popełniłem taki nastaw. Smakowo wychodzi bardzo dobrze. Ja akurat puszczałem na kolumnie rektyfikacyjnej i ciekawy, słodki smak pozostał w alkoholu. Mój wyrób teraz dojrzewa więc podzielę się opiniami za kilka miesięcy!

Zrobiłem 8 powtórzeń. 7 i 8 fermentacja przebiegały już bardzo powoli, dodawałem do każdego z tych nastawów po 20g pożywki winiarskiej w celu jej pobudzenia.
Avatar użytkownika
Roman
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 49
Dołączył(a): 21 sie 2012, o 12:27
Lokalizacja: Wawa

Re: Kwaśny zacier z kukurydzy w beczce 60L

Postprzez Krejman329 » 26 paź 2017, o 06:07

i jak wyszło?
Krejman329
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): 24 paź 2017, o 10:56

Re: Kwaśny zacier z kukurydzy w beczce 60L

Postprzez Koneser » 8 lis 2017, o 08:16

Jeszcze w beczce i nie próbowałem.
Moje ulubione:
1. COOBRA 48
2. SF MOSKVA
3. T48
4. T3 niebieskie
Avatar użytkownika
Koneser
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 37
Dołączył(a): 23 paź 2012, o 12:24


Powrót do Zaciery

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama