http://moje-alkohole.pl/resources/image/91

Kwaśny zacier z kukurydzy w fermentatorze 30L

Tematy związane z zacieraniem słodów na najlepsze trunki: whisky, bourbony i zbożówki.

Kwaśny zacier z kukurydzy w fermentatorze 30L

Postprzez Koneser » 13 mar 2017, o 15:15

Wymagany sprzęt: fermentator 30L x2, termometr, długie mieszadło
Surowce: kukurydza śrutowana 3kg (+ ewentualnie 1kg na dosypywanie), glukoza (4kg na start i 4kg na każdy powtórzony nastaw), 1 paczka drożdży Coobra Whisky

Nastaw startowy:
W fermentatorze 30L, nastaw startowy: 3kg kukurydzy śrutowanej + 4kg glukozy kukurydzianej + dopełnić wodą do objętości 25L (nie warto lać więcej bo może wykipieć) + Coobra Whisky. Po zakończonej fermentacji zbieramy sitkiem pływającą kukurydzę i wyrzucamy ją do śmieci. Zlewamy ferment znad osadu, klarujemy środkiem Klarmedel (po 3-4 godzinach możemy destylować).
W fermentatorze 30L na dnie została nam kukurydza, opadłe drożdże Coobra Whisky (drożdże są nadal aktywne) i część odfermentowanego płynu która przykrywa całą kukurydzę (tak by gęstwa składająca się z masy kukurydzianej i opadłych drożdży nie była na wierzchu).

Nastaw powtarzany:
W drugim fermentatorze 30L przygotowujemy nastaw cukrowy (najlepiej zrobić to szybko, tego samego dnia lub maksymalnie w ciągu kilku pierwszych dni) do dolania do fermentatora z kukurydzą:
4kg glukozy + 5L dundru (dunder najlepiej pobrać gorący zaraz po destylacji i rozpuścić w nim glukozę) + dopełniamy fermentator do objętości 20L chłodną wodą by temperatura nastawu miała 25-300C. Tak przygotowany nastaw przelewamy do fermentatora z kukurydzą. Należy pamiętać by temperatura nastawu nie była wyższa niż 300C. Po zalaniu kukurydzy świeżym nastawem, fermentacja wznowi się samoczynnie po kilkudziesięciu minutach (bez dodawania kolejnych drożdży).

Jeżeli wcześniej usunęliśmy większą część pływającej kukurydzy to można podobną ilość świeżej kukurydzy dosypać wprost do fermentatora.

„Nastaw powtarzany” – powtarzamy 5-6 razy
Moje ulubione:
1. COOBRA 48
2. SF MOSKVA
3. T48
4. T3 niebieskie
Avatar użytkownika
Koneser
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 37
Dołączył(a): 23 paź 2012, o 12:24

Kwaśny zacier z kukurydzy w fermentatorze 30L

Postprzez Arinatub » 11 sie 2019, o 03:25

In it something is. Clearly, thanks for the help in this question.
Avatar użytkownika
Arinatub
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): 8 lip 2019, o 21:31
Lokalizacja: Russian


Powrót do Zaciery

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama
cron