http://moje-alkohole.pl/resources/image/91

Aromatyzowanie podczas destylacji

Aromatyzowanie podczas destylacji

Postprzez Marcin_P » 1 maja 2016, o 13:32

Witam, jestem początkującym destylującym i mam pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników.
Ostatnio podczas drugiej destylacji dodałem skórki z pomarańczy co dało rewelacyjny zapach ostatecznemu produktowi.
Pytanie brzmi: czy ktoś próbował takiej destylacji z kawałkiem drewna dębowego np. opalonego?
Ciekawi mnie jak będzie efekt. Może będzie to szybko sposób na proste whisky?
Marcin_P
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): 1 maja 2016, o 13:17

Re: Aromatyzowanie podczas destylacji

Postprzez Rafał » 5 maja 2016, o 06:14

Aromatyzowanie oparów to znana metoda. Nawet widziałem takie destylatory które mają rodzaj siateczki w kolumnie do której można dosypać różnych specyfików, które oddadzą swój aromat do destylatu.

Ja nie testowałem tego więc się nie wypowiem jak to się sprawdza.

Natomiast co do smaku whisky to gruba przesada. Smak whisky nie bierze się z tylko z dębu. Bierze się z zacieru: forum22.html , jego składu, sposobu destylacji a na koniec starzenia.
Smaku whisky nie osiągniesz na pewno w ten sposób, co najwyżej rodzaj wódki dębowej.
Avatar użytkownika
Rafał
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 127
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 18:31

Re: Aromatyzowanie podczas destylacji

Postprzez Marcin_P » 5 maja 2016, o 08:36

Wielkie dzięki za odpowiedź.
Marcin_P
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): 1 maja 2016, o 13:17


Powrót do Esencje, aromaty, zaprawki do alkoholu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama
cron