http://moje-alkohole.pl/resources/image/91

Wino domowe na dzikich drożdżach

Dział forum poświęcony wytwarzaniu win domowych, przepisy na wina, porady i sugestie.

Wino domowe na dzikich drożdżach

Postprzez pola » 30 paź 2014, o 13:26

Dlaczego nie?
W wielu publikacjach i materiałach nie zaleca się fermentacji na dzikich drożdżach dlaczego? Przecież wydaje się, że to właśnie te dzikie drożdże są ekologiczne i naturalne?
pola
Rozkręcam się
 
Posty: 6
Dołączył(a): 20 paź 2014, o 13:57

Re: Wino domowe na dzikich drożdżach

Postprzez Ela i Sławek » 31 paź 2014, o 12:01

No właśnie tylko wydaje się!

Tolerancja alkoholu bardzo niska - prawdziwe polskie cydry fermentowane spontanicznie (czyli na dzikich drożdżach które są na skórkach owoców) miały od 2 do 4% alkoholu i to była górna granica wytrzymałości drożdży. Szczepy wyselekcjonowane mają ściśle określoną wytrzymałość – od kilku do ponad 20%.

Niska tolerancja na zawartość cukru w moszczu – dodając syrop cukrowy do naszego nastawu wina domowego sprawiamy, że już na wstępie możemy zabić wszystkie drożdże dzikie, jeśli nastaw jest zbyt słodki. Jeśli jednak fermentacja ruszy, to nieznane będzie jej tempo i punkt zakończenia. Fermentacja może trwać miesiąc, tydzień albo kilkanaście godzin, a efekt prawdopodobnie będzie opłakany.

Brak określonej charakterystyki - nie wiadomo, co w zasadzie wytwarzają poza etanolem. Nie są to nigdy drożdże takie, jak wyselekcjonowane pod kątem czystości produktu, zatem wytwarzają pewną ilość estrów, aldehydów i ketonów, co oznacza, że mogą bez najmniejszych trudności zepsuć trunek wytwarzając alkohol o nieprzyjemnym smaku czy zapachu.

Nie widzę też żadnego sensu by próbować i eksperymentować wytwarzanie wina na dzikich drożdżach, jak paczkę szlachetnych drożdży aktywnych możesz mieć już od kilku złotych.

Ela
Avatar użytkownika
Ela i Sławek
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 46
Dołączył(a): 28 sie 2012, o 14:33
Lokalizacja: Niedaleko

Re: Wino domowe na dzikich drożdżach

Postprzez marski » 14 kwi 2017, o 19:30

A czy ktoś z Forumowiczów robił i z jakim skutkiem czerwone wino bez dodawania jakichkolwiek drożdży? Podobno czarne winogrona mają naturalne drożdże na skórce w wystarczającej ilości (nie należy w związku z tym płukać winogron aby nie straciły tych drożdży).
marski
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 14 kwi 2017, o 17:22

Re: Wino domowe na dzikich drożdżach

Postprzez Roman » 25 kwi 2017, o 14:00

Kiedyś popełniłem próby na dzikich drożdżach, rzeczywiście fermentacja przebiegała, ale wino zawsze wyszło słabe: smakowo i aromatycznie. Już nikt mnie nie namówi na próbę fermentacji na dzikich drożdżach.
Avatar użytkownika
Roman
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 49
Dołączył(a): 21 sie 2012, o 12:27
Lokalizacja: Wawa


Powrót do Wino domowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama