Wino z przetworów: dżemy, kompoty etc..

Dział forum poświęcony wytwarzaniu win domowych, przepisy na wina, porady i sugestie.

Wino z przetworów: dżemy, kompoty etc..

Postprzez Anatol » 29 sie 2012, o 11:46

Mam sporą ilość różnego rodzaju przetworów tj. dżemy, soki, kompoty etc. Chciałbym z tego zrobić wino – jak się do tego zabrać. Robiłem już wina wcześniej ze świeżych owoców. Zastanawiam się jak podejść do masy ze słoików. Myślałem żeby to najpierw wszystko wymieszać i przegotować. Może miał ktoś jakieś doświadczenia z takim winem?
Anatol
Rozkręcam się
 
Posty: 17
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 11:40

Re: Wino z przetworów: dżemy, kompoty etc..

Postprzez SpiritFerm » 29 sie 2012, o 12:18

Można przerobić wszelkie przetwory na wino lub produkt wino podobny. Ja osobiście nazywam to wina kompotowe.

Najpierw musisz sprawdzić, czy przetwory nadają się do przerobienia. Trzeba sprawdzić czy nie są popsute.

Domowe przetwory zazwyczaj zawierają dużą ilość cukrów. Podstawową czynnością w przygotowywaniu nastawu będzie rozmieszanie dżemów w gorącej/ciepłej wodzie, tak by po ostygnięciu poziom cukru na cukromierzu wynosił około 25-28 Blg.

Nastaw należy delikatnie zakwasić poprzez dodanie kwasku cytrynowego lub najlepiej dodając całe cytryny. Trudno jest określić z góry proporcje ponieważ każdy nastaw na przetworach będzie inny (jedne są bardziej słodkie inne mogą być kwaskowe), jednak można przyjąć, że w przypadku słodkich przetworów powinna wystarczyć 1 cytryna na 10 litrów nastawu.

Jak już masz przygotowany nastaw to przelewasz to do fermentatora, sprawdzasz temperaturę (powinna być około 28*C) i dodajesz drożdże. Najlepiej dodać silne drożdże np.: SpiritFerm Turbo Fruit (w paczce z drożdżami masz już i pożywkę i enzymy pektolityczne) lub drożdże Bayanusy z pożywką.

Jeżeli wino dobrze pracuje, możesz dodawać do fermentatora kolejne słoiki z dżemami w odstępach 2-3 dniowych. Dodając kolejne dżemy należy je zawsze najpierw rozmieszać w niewielkiej ilości wody.
Sklep SpiritFerm
Akcesoria do produkcji alkoholi domowych: drożdże gorzelnicze, akcesoria winiarskie, akcesoria piwowarskie, oraz wiele innych artykułów przydatnych w naszym domowym hobby.
Serdecznie zapraszamy!
Avatar użytkownika
SpiritFerm
Rozkręcam się
 
Posty: 9
Dołączył(a): 28 sie 2012, o 09:39
Lokalizacja: Polska

Re: Wino z przetworów: dżemy, kompoty etc..

Postprzez Anatol » 29 sie 2012, o 18:45

SpiritFerm napisał(a): tak by po ostygnięciu poziom cukru na cukromierzu wynosił około 25-28 Blg.
:shock:

Poziom cukru? Zawsze wina nastawiałem na oko. Po co mierzyć poziom cukru?
Anatol
Rozkręcam się
 
Posty: 17
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 11:40

Re: Wino z przetworów: dżemy, kompoty etc..

Postprzez Ela i Sławek » 30 sie 2012, o 07:58

Cukromierz to podstawowe urządzenie, obok fermentatora i rurki fermentacyjnej które powinieneś mieć. Cukromierz mierzy zawartość cukru w nastawie wina, mierząc przed dodaniem drożdży dowiesz np. ile będziesz miał alkoholu w winie po fermentacji (jeżeli drożdże przerobią cały cukier), dodając odpowiednią ilość cukru do nastawu, możesz nastawić wino na konkretną moc np. na 15% czy 18%. Używając cukromierza podczas fermentacji wina dowiesz się czy wino przestało fermentować czy fermentacja jeszcze trwa. A jak zaczniesz robić piwa to tylko cukromierz podpowie Ci kiedy butelkować piwo.

Cukromierz prawdę Ci powie!
Avatar użytkownika
Ela i Sławek
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 29
Dołączył(a): 28 sie 2012, o 14:33
Lokalizacja: Niedaleko

Re: Wino z przetworów: dżemy, kompoty etc..

Postprzez Anatol » 30 paź 2012, o 12:57

Zaopatrzyłem się w cukromierz tzn taki wskaźnik 3 skalowy i rzeczywiście bardzo fajna rzecz. Można się pobawić trochę przy nastawianiu.

Nastawiłem też te dżemy, wystartowałem z 29BLG na spiritferm turbo fruit.
Anatol
Rozkręcam się
 
Posty: 17
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 11:40

Re: Wino z przetworów: dżemy, kompoty etc..

Postprzez Rafał » 7 lis 2012, o 13:46

Good Job!
Avatar użytkownika
Rafał
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 82
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 18:31

Re: Wino z przetworów: dżemy, kompoty etc..

Postprzez arkadiuszcz » 14 lut 2013, o 09:27

Anatol napisał(a):Nastawiłem też te dżemy, wystartowałem z 29BLG na spiritferm turbo fruit.

Jak na turbo to chyba nie wino, tylko nastaw do "zagęszczenia".
Z dżemami trzeba uważać bo masakrycznie się pienią, nastawiałem ostatnio 7l dżemów w 10l butli i na drugi dzień piana wychodziła rurką fermentacyjną, dobrze że jej nie zatkało :mrgreen:
arkadiuszcz
Rozkręcam się
 
Posty: 7
Dołączył(a): 24 lis 2012, o 14:59

Re: Wino z przetworów: dżemy, kompoty etc..

Postprzez Roman » 20 lut 2013, o 12:31

Racja, tylko inaczej układa się piana podczas fermentacji w balonie a inaczej w pojemniku fermentacyjnym. W balonie szybciej "wykipi" ze względu na kształt górnego otworu, w pojemniku fermentacyjnym piana lepiej się rozłoży.
Avatar użytkownika
Roman
Młodszy Trunkowy
 
Posty: 28
Dołączył(a): 21 sie 2012, o 12:27
Lokalizacja: Wawa


Powrót do Wino domowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama